Kismama jóga

A jóga a kismamák számára feltöltődést, mélyebb önismeret, belső békét és egyensúlyt biztosít, ami segít leküzdeni a napi kihívásokat. A jó közérzet és az elégedettség érzése átterjed a babára is.

A módszer megalkotója: Francoise Barbira Freedman, orvos , antropológus , jógaoktató, és négy gyermek édesanyja. A klasszikus hatha jóga gyakorlatokat ötvözve a természeti népektől átvett gyakorlatokkal, tudományos kutatásai során szerzett tapasztalatokkal.

Az órák teljes testet átmozgató biztonságos mozgássorozatból állnak. A kismamajógát bátran elkezdheted akkor is, ha sohasem jógáztál, ha nem vagy „sportos” alkat, hiszen ezek a gyakorlatok szelídek, mindenki a saját igényei szerint ad bele erőt.

A kismamajógát a betöltött 12. heti várandóssági héttől el lehet kezdeni és egészen a szülésig folytatni.

Felkészülés a szülés-születésre jógával:

  • Minden órán figyelmet fordítunk helyes tartás kialakítására így megszűnik/mérséklődik a gyötrő hátfájás, a derékfájás, a légző gyakorlatok segítségével pedig több levegő áramlik a tüdőbe, a kisbabád is több friss oxigénhez jut.
  • A csípőt is alaposan átmozgatjuk, lazítjuk és a környező izmokat erősítjük. Az erősítő, nyújtó, emésztéssegítő vagy relaxációs technikák mellett olyanok is vannak, amelyek energetikai szinten befolyásolják lényed.
  • A gátizom tornával felkészülünk a szülés munkájára és az azt követő regenerálódásra.
  • A relaxáció – jóga nidra keretében – amely a jóga egyik leghatékonyabb technikája – éber tudatállapotban éljük át a pihenést és vesszük fel a babával a kapcsolatot.
  • Konkrét légzéstechnikákat tanulunk, amelyek segítenek a szülésben, vajúdásban a feszült állapotok leküzdésében segítik a megnyugvást, gyógyítják az álmatlanságot, vagy csak segítenek kiengedni a fáradt gőzt.