A szoptatásról…

A szoptatás fontosságáról…….

Mindenek előtt fontosnak tartom megjegyezni, attól, hogy mennyire sikeres vagy kevésbé sikeres a szoptatás még a

világ egyik legjobb anyájáva válsz azért mert mindent megtettél és megteszel annak érdekében, hogy a babádnak a lehető legjobb

legyen testi és lelki szinten egyaránt!Véded, óvod őt, babusgatod, gondoskodsz róla, vigyázol rá a szereteted a legnagyobb kincsed az övé.

Ha fizikai tényezők nem gátolnak és Te is úgy érzed, bátorítalak, támogatni szeretnélek a szoptatásban és szívesen segítek amiben tudok:

Amikor szoptatunk a kisbabánk számára rendelkezésünkre álló táplálékok közül a legjobb mellett döntöttünk.

Az anyatej lehetővé teszi, hogy az immunrendszere szempontból még éretlen baba a tejben levő védőanyagoknak köszönhetően a lehető legjobb védelemben részesüljön a kórokozókkal szemben.

A szoptatás ezeken a tényezőkön kívül azt a személyes testi és lelki kapcsolatot is biztosítja, amely minden kisbaba életében olyan fontos, mint a jóltápláltság és az egészség. Amikor szopik a kisbaba, akkor egészsége védelmén és a jóllakottságon kívül vigaszt, babusgatást is kap.

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik. Az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej is pontosan olyan, amilyenre ott és akkor, éppen annak a gyermeknek szüksége van.

A WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol. A WHO és az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek kétéves koráig vagy akár azon túl is folytassák a szoptatást, addig, amíg a kicsi magától lemond róla.

Számtalan előnye közül csak a legfontosabbak:

Az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő fejletlen védekező rendszerét.

A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. kóli, sztafilokokkusz, sztreptokokkusz) nem tudnak elszaporodni. A laktoferrin ezen túlmenően úgynevezett immunmodulátor szerepet is betölt, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.

az anyatejet gyulladáscsökkentő és antimikrobás összetevői arra is alkalmassá teszik, hogy alkalmanként orrcseppnek, szemcseppnek használjuk. A sebes mellbimbóra is jó hatással van: segíti a gyógyulását.

Az anyatej bármilyen más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében.

Az anyatej összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje speciális összetételű.

A szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését.

Hosszú ideig szoptató nőknél csökken a mellrák bizonyos típusainak, a csontritkulásnak, a petefészekráknak és az elhízásnak a kockázata.

A szoptatás hosszú távú védőhatást is gyakorol a gyermekre: többek között csökkenti a diabétesz, a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázatát.

Az anyatejes táplálás teljesen ingyenes és környezetbarát.

A szopóreflex már a magzati fejlődés során kialakul. Ez a valami optimális esetben az anyamell, amelynek jellegzetes, csak az anyára jellemző illata van. Kis súlyú koraszülött vagy beteg kisbabáknál előfordulhat, hogy a reflex valamilyen oknál fogva gyengébb. A szülés vagy császármetszés alatt adott kábító hatású fájdalomcsillapítók a magzat szervezetébe is átmennek, s az újszülött testében csak lassacskán bomlanak le. Az első egy-két hét aluszékonyságát, szopási nehézségeit ez is magyarázhatja.

Ahhoz, hogy később elegendő tejed legyen, fontos, hogy mielőbb és minél gyakrabban mellre tedd a babát. Ha ez nem lehetséges, a szülés után hat órán belül kezdd meg a fejést! Ne várj a tejbelövellésig!

Már a tényleges tejbelövellés előtt is érdemes szoptatni, hiszen az ekkor termelődő előtej (kolosztrum) rendkívül sok védőanyagot tartalmaz, s más forrásból pótolhatatlan segítséget ad gyermekednek a fertőzések elleni védekezésben. Ekkor még nem fontos, hogy sokat szopjon, éppen arra a pár kortyra van szüksége, amihez így hozzájuthat.

Az éjszakai szoptatás is hozzátartozik a csecsemő, majd a kisgyermek természetes gondozásához, táplálásához. Ez biztosítja a tejtermelődés kellő fokozódását, a hormonális egyensúlyt, a csecsemő megfelelő gyarapodását. Éjszaka tehát sem teáztatni, sem cumisüvegből tápszert vagy lefejt tejet itatni nem szükséges, helyette szoptass.

Mindig szoptasd meg a csecsemődet, ha igényli, éjszaka is. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha együtt vagy vele, és észreveszed a jelzéseit. Az igény szerinti szoptatás biztosítja, hogy a kisbaba elegendő anyatejhez jusson, mivel a tejmennyiséget a kereslet-kínálat törvénye határozza meg. Minél többet szopik, annál több termelő. A szopás nemcsak étkezés számára, hanem megnyugtató, elandalító, vigasztaló cumizás is.

A szoptatás példáját követve

: Gyermekeink mindenben lemásolnak minket igyekeznek tovább adni a mintát És természetesen utána Mia aludni viszi Katicát, hogy békésen szunyókáljon mint kistestvére Johnatan (A képen sógornőm kislánya Mia látható 2.5 évesen)

Írj üzenetet!