A csakrák és azok megbetegedései

A láthatatlan energia központok

Az általános elképzelés szerint az emberi testben hét fő energiaközpont van amely az egyetemes energia befogadására és szétosztására szolgál.

Szanszkrit szóval csakráknak vagy keréknek nevezzük őket de a kifejezés a kör, központ és örvény jelentéseket is hordozza.

A csakrák energiát csatolnak ki az egyetemes energiamezőkből és ezt különböző energiavezetékeken (nádikon) keresztül szállítják az egész test rendszerében.

A csakrák és az univerzális energiamező között kölcsönös a kapcsolat az emberi energiamező rendszer folyamatosan kommunikál az őt körülvevő térrel.

A csakrák a hagyományos orvosi műszerekkel nem mutathatók ki, ám nem lehet véletlen, hogy az erőközpontokat a hagyomány az egész szervezet irányításában alapvető fontosságú belső elválasztású mirigyek közelébe helyezi.

Csakrákat nem csak a test elülső oldalán találunk a hátoldali részen minden erőközpontnak megvan a maga párja bár az igaz, hogy ezeket a látók kisebbnek és tömörebbnek írják le.

Az elülső csakrák az érzelmi élet és viszony a hátulsók az akaraterő és érvényesítés tartamait hordozzák.

A második csakra, a többi páros számú (a négyes szív-, valamint a hatos homlok-) csakrával egyetemben a relaxáció és a nyitottság női minőségével áll összefüggésben. Ezek a csakrák segítenek az érzelmeink, a szeretet, valamint a látás megélésében. A páratlan számú csakrák az akaratunk érvényesítésének férfi minőségével vannak kapcsolatban: a birtoklásra, a kérdezésre, a beszédre, valamint a tudásra vonatkozó jogaink gyakorlásával.

Ezek, az úgynevezett férfi minőségű csakrák áramoltatják az energiánkat, majd a környezetünkbe sugározva melegséget teremtenek. A páros számú, női minőségű csakrák lehűtik a dolgokat és befelé vonzzák, terelik az energiát.

A mindennapi életünkben a férfi és női minőségek nincsenek egyensúlyban: a cselekvés és a kifejezés férfi energiája gyakran elnyomja a bölcsesség és az elfogadás női energiáját, ezáltal feszültséget teremtve a világunkban.

Számtalan ember szakmai élete vált kiegyensúlyozatlanná, felemésztve az örömöket és minimális időt hagyva a szórakozásra, valamint a relaxációra.

 

I .Gyökércsakra vagy Muladhara csakra (alap, alsó-vagy báziscsakra, muladhara=gyökér, támasz)

 

Jelképe:

A muladhara csakra jelképe a négylevelű lótusz. A négy levél ez e csakrában gyökeredző belső funkciókat szimbolizálja: szellem (manasz), értelem (buddhi) tudat (csitta) és ego (ahakára.

 

Helye:végbélnyílás és nemi szervek között, nőknél a méhnyak területe, I-III.csigolya, gerincvég.

Hozzátartozó endokrin mirigy: a mellékvese (amely meghatározó szerepet játszik veszély esetén).

Hozzárendelt hormon: a vér mindenkori optimális elosztásáért felelős adrenalin és noradrenalin.

Szervi befolyás: vérelosztás, hátgerinc, vastagbél, végbél, prosztata, vér, fogak, vesék,lábak, kéz és lábujjak, csontok sejtek.

Tartalom: Ősi energia, ősbizalom, kapcsolat a földdel, anyagi világgal. Stabilitás, erő. Életvállalás, életigenlés, lét akarása. Túlélésre törekevés, ellenálló készség. Föld közeliség, alapmegérzések, hatalom, komfort és biztonság érzet a környezetben. Szüleink képe, viszony az ősökhöz, származási sajátosságok. Önmegvalósítás, teremtés, fizikai megérzések, fizikai vitalitás, önfenntartás. A föld embere.

Egyéb vonatkozások: Ásványvilág. Az élet és az akarat szelleme. A kundaliní vagyis az ősenergia lakhelye az életfa gyökerének hordozója.

A férfielv, bolygóenergiák. Az emberiség múltja és titkos tankönyve.

Istensége: Shiva

Állata: hétormányú elefánt. (Az elefánt a bölcsesség egyik jelképe. A hét ormány a föld hét kincsét testesíti meg.

Hangja: C hang

Mantrája: LAM szótag (LANG)

Színe: piros ami a shakti színe. Shakti felébredést, energiát, mozgást, fejlődést jelent.

Érzékszeri funkciója: szaglás. fizikai érzékelés

Megerősítései: mindkét lábbal a földön állok, szükségleteim kielégítődnek

Kristályterápia: Hematit, Fekete turmalin, Agate, Vér jáspis, Gránát, Rubin, Vörös korál

Aromaterápia: Cédrus, Szegfű, Rózsa, Kakukkfű

Zenei hangja: C, és az ősi sámánisztikus zenék, a természet hangját utánzó zenék, és a dob, és gong hangjai harmonizálják.

Drágakövei: vörös jáspis, rubin, vérkő, ónix, füstkvarc, gránát, achát.

Az illatai: szegfűolaj, cédrus, rozmaring

Virágai és gyümölcsei: Pipacs, amarillisz, hibiszkusz, piros alma, ribizli, eper, málna, cseresznye.

Bolygója: Szaturnusz, csillagjegye a bak

A gyökér csakra és a tanulási funkciók összefüggései.

A gyerekek 0 és 7 éves koruk között az „első csakra” motivációi szerint működnek.

A lélek minden inkarnációjában ezt az időszakot a földi élet új tapasztalataként fogja fel.

A kisgyermeknek meg kell alapoznia önmagát, és létre kell hoznia saját világának törvényeit, megtanulva szabályozni evés, ivás, és alvási szokásait, mert a helyes viselkedés szükséges földi identitásának biztosítására.

A gyökércsakrához tartozó tipikus negatív gondolatok:

 

– nem vagyok szeretetre méltó

– szégyellem azt ami, aki vagyok

– szégyellem a testem, a személyiségem, mert nem tudok megfelelni a többi ember elvárásának

– mindig félreértenek, kihasználnak és visszaélnek a bizalmammal

– senki sem tisztel, én magam sem tisztelem és szeretem magam

– méltatlannak érzem magam a szeretetre, arra hogy szeretetben, boldogságban éljek

– áldozatnak érzem magam, a sorstól eddig csak rosszat, fájdalmat, keserűséget, bántást kaptam.

 

A gyökércsakra zavaraira visszavezethető megbetegedések és problémák:

aranyér , arthritis, bélgyulladás, fogínygyulladás, gerincpanaszok,

hasmenés, hátproblémák, influenza,  izomgörcsök,  lábfej, reuma, székrekedés, tartáshibák, utazási betegség, vesék,  vesekő,  vérnyomás problémák, félelmek,  depresszió,  magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vizelési problémák.

 

II. Szakrális csakra

 

(Sex, nemi, keresztcsonti, Szvádhishthána csakra – szva = önvaló adhishthána = hely svadishathana=az élővíz erőközpontja)

Jelképe:

 

 

A csakrát jelképező lótusznak hat levele van, amelyek a leküzdendő rossz tulajdonságainkat képviselik, ezek: harag, gyűlölet, féltékenység, kegyetlenség, mohóság és önhittség, illetve gőg. E csakra további alacsonyrendű tulajdonságai, amelyek gátolják fejlődésünket: a tunyaság, a félelem, a kétkedés, a bosszúvágy, az irigység és a kapzsiság.

A szvádhishthána csakra evolúciónk második lépcsőfokát jelképezi.

A tudat fejlődése tiszta emberi tudattá a szvadhistána csakrában veszi kezdetét.

A szvádhishthána csakra a tudatalatti, ahol az anyaméhbe jutásunktól, vagyis fogantatásunktól kezdve létünk minden tapasztalatát és benyomását magában rejti.

A karmáinkat ugyan a muládhára csakra tárolja, de aktivizálódásuk a szvádhisthánától indul.

Az már csak rajtunk múlik, hogy ezeket az adottságokat jó vagy rossz célokra használjuk.

A szvádhishthána csakra ébredése világosságot, tisztaságot hoz és kibontakoztatja a személyiségünket, de csak akkor, ha előtte megtisztítottuk a tudatunkat a negatív minőségektől, illetve tulajdonságoktól.

Helye: nemi szerveknél a köldök alatti tenyérnyi terület,a nemi szervek és a köldök között található. A belső nemi szervek vonalában helyezkedik el, nőknél a méh, férfiaknál a mellékhere magasságában.

Hormonrendszeri kapcsolat: ivarmirigyek

Hozzárendelt hormon: ösztrogén, tesztoszteron.

Szervi befolyás: a gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, nemzőszervek, szaporodási rendszer, ivarszervek, ivarmirigyek (petefészek, prosztata, here), női ciklusok, vese, mellékvesék,  húgyhólyag, nyirokrendszer, belsőelválasztás, minden ami folyékony – vér, nyiroknedvek, emésztőszervek, sperma.

Tartalom: Ősi érzelmek. Áramlás az élettel, fizikai és mentális vitalitás, érzékiség, erotika, kreatívitás, rácsodálkozás, lelkesedés. Családszeretet, barátságok. Női-férfi polaritás. Nemi élet, érzéki vágyak, fantáziák, alapérzelmek. Szaporodás, újratermelési képesség. Életrevalóság, mozgékonyság.

Egyéb vonatkozások: Növényvilág, éteri sík. A szentség szelleme, a rituális mosdás víze. A „te” társulása a női elv. Itt tárolódnak a pénzügyi veszteségtől való félelmeink, a cserbenhagyás, az elhagyatottság, továbbá a fizikai test erővesztése miatti aggodalmaink energiamintái.

Állata: a krokodil, amely a csakrában szunnyadó lustaságot, érzéketlenséget és veszélyt jelképezi.

Őseleme: a víz. A víz lágy, szelíd, „engedékeny”, de ha elszabadul, ha kikerül az ellenőrzés alól, akkor irtóztató az ereje. Ugyanez a helyzet a szvádhishthána csakra energiájával. Ha negatív érzelmek emelkednek fel a tudatalattiból a tudatba, akkor ezek könnyen kibillenthetnek az egyensúlyunkból

Istenségei: Brahmá, a teremtő és leánya, Szaraszvati, a bölcsesség és a művészet istennője

Hangzója:”D” hang

Mantrája: Vam (vangnak ejtve)

Színe: narancs Ez a csakra egy picit gyorsabban örvénylik, mint a vörös gyökércsakra. . A narancssárga az aktivitás és a megtisztulás színe is, amely azokat a pozitív tulajdonságokat jelöli, amelyek ebben a csakrában kibontakozhatnak, ha már uraljuk a szvádhisthána csakrát.

Nevének jelentése: az önvaló lakóhelye

Eleme: víz

Érzékszerve: ízlelés

Alapelv: teremtés; felszabadultság; elfogadás; érzékiség

Dolga: önkielégítés

Megerősítései: közeledem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet

Tanulási feladatai: odaadás, belebocsátkozás valamibe.

Bolygója: a Plútó, asztrológiai jegyei a rák és a skorpió.

Kristályterápia: Holdkő, Opál, Narancs Kalcit, Karneol

Aromaterápia: Ylang-ylang, Szantálfa, Kardamon, narancs

Zenéje: tulajdonképpen minden, ami a szexuális vágyat felkelti.

Gyógyító köve: holdkő

Serkentő gyógynövénye: ylang-ylang, vanilia.

 

A szexcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Bélgörcsök,  Felfúvódás,  Gombás fertőzések,  Gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis), Hajproblémák, Hemorrhoidok, Hereproblémák, Elhízás,  Hólyaggyulladás, Impotencia, Méhmióma,  Méh problémák, Menstruációs problémák, Petefészek ciszták, Szexuális zavarok,  Vaginizmus, Változókor, Étvágytalanság,  Emésztési zavarok,  Kapcsolati problémák, Kreativitási problémák,  Orgazmus problémák.

III. KÖLDÖKCSAKRA – Manipura csakra – Köldökközpont

mani = ékszer pura = hely, város

 

 

 

A manipura lótuszvirágának tíz szirma van, amelyek a tíz pránát, életerőt jelképezik, melyek a szervezet valamennyi funkcióját és tápanyagellátását szabályozzák.

Helye: manipura csakra a köldök mögött, a napfonat (plexus solaris) tájékán helyezkedik el. Köldök felett nagyjából két ujjnyira található tenyérnyi terület. A szegycsont helyezkedik a test középvonalán.

Ez a csakra az akarterő, öntudat, önértékelés és érzelmek bölcsője. Keleten az életenergia központjának is tartják.  A napfonat csakra az akaraterő, agresszió és hatalom helyes kezelésére, megfelelő gyakorlására, az érzelmek (aggodalom, harag, szenvedély, félelem) uralására hívatott tanítani.

A manipura csakra aktivizálása megszabadít a negatív energiáktól, tisztít és javítja az életerő minőségét.

Színe a sárga.

Életkora:14-21 év – 63-70-ig.

Mantrája: Ram (rangnak ejtve)

Hangzója: „E” hang

Megerősítései: én vagyok én, pozitívan harcolok, kimutathatom agressziómat.

Érzékszerve: látás

Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy

Hozzárendelt hormon: inzulin.

Bolygói: a Mars és a Nap

Stimulálható: tüzes ritmusú zenével, erőteljes nagyzenekari klasszikus zenével.

Állata: a tüzes kos máshol kobra.

Őseleme: a tűz ezért tűz- vagy napközpontnak is szokták nevezni. A tűzelem a testben testhőmérséklet formájában nyilvánul meg. A manipura csakra a szervezet energiaháztartását szabályozza

A manipura csakra az életenergia központja. Mágnesként vonzza a világegyetemből a pránát a testbe.

Az emésztési tűz centrumaként az emésztőszervek működését is vezérli.

Az erős, tevékeny manipura csakra megszilárdítja az egészséget. Ha az energia torlasz- és akadálymentesen, szabadon, tisztán áramolhat, a manipura csakra úgy működik, mint egy erőmű, amely folyamatosan ellátja a szervezetet életenergiával. Emellett kiegyensúlyozottságot, erőt, tettrekészséget ad.

istensége: Vishnu és Lakshmi. Vishnu Isten a kiteljesedett emberi tudatot jelképezi, amely már nem hordoz magában állati minőségeket. Lakshmi az isteni áldással kiteljesedő és virágzó anyagi- szellemi jólét istennője.

Kristályterápia: Citrin, Tigrisszem, Topáz, Borostyán általában a sárga színű kövek.

Aromaterápia: Levendula, Bergamot, Boróka, Citrom

Gyógyító köve: achát

Serkentő színe: aranysárga.

Serkentő gyógynövénye: citrom, rozmaring.

A köldökcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma

Emésztési problémák, Hízás hasra, Epepanaszok, Gyomorégés, gyomorfekély, Májbetegségek, Rekeszizom problémák, Szemproblémák

Lelki betegség: Dühkitörések, Hatalmi visszaélések, Harag, Hisztéria, Szadizmus, Mazochizmus, Szégyenlőség, Kissebségi érzés

Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze.

A rövidlátó csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó pedig a messze lévőket.

Cukorbetegség: A cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. Igényled a szeretetet, de nem tudod feldolgozni

Epepanaszok: Elnyomott bánatra, keserűségre, dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit fel kell oldani.

Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami, amit még meg kell emészteni. Ebben az esetben a lelki problémák nem dolgozódtak fel, valami savanyú feltör alulról a tudattalanból.

Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy zsírpárnával veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.

Májbetegségek: A rossz kedvvel függnek össze. Elsősorban elnyomott düh. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.

A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. Minnél agresszívabb valaki annál gyengébb belsőleg a szelídség a legfőbb benső erő.

A napfonatcsakrán keresztül juttatjuk kifejezésre két alsóbb csakránk, a gyökér- és a szakrális csakra vágyait, illetve ennek révén fogadjuk be és dolgozzuk fel a minket érő hatásokat. E csakra által teljesíthetjük ki lényünket és alakíthatunk ki harmonikus kapcsolatot környezetünkkel. Mindebben fontos szerepet játszik az önérvényesítés, az önállóság, a függetlenség, az önbizalom, a határozottság is – természetesen az egészséges határokon belül.

Pozitív kisugárzása által békés, harmonikus életünk lesz, seítségével érzéseinket elfogadjuk és felhasználjuk önmagunk megvalósításához Ezt a csakrát általában a személyiség kifejezőjének mondják.

 

 

IV. SZÍVCSAKRA Anáhata csakra – Szívközpont anáhata náda = végtelen hang

 

 

 

Lótuszának tizenkét szirma a szív isteni tulajdonságait jelképezi: boldogság, béke, harmónia, szeretet, megértés, együttérzés, világosság, tisztaság, egység, könyörületesség, jószívűség és a megbocsátás.

A csakra ugyanakkor az érzések és érzelmek központja is. Szimbólumképében csillagszerűen egymásba kapcsolódó két háromszöget találunk, az egyiknek a csúcsa lefelé néz, a másiké felfelé. Amikor az anáhata csakra energiája felfelé áramlik, a spirituális tudat irányába, akkor érzéseink a bhakti, a tiszta isteni szeretet és odaadás formájában nyilvánulnak meg. Ha viszont tudatunk a világi szenvedélyek szférájába süllyed, akkor érzelmeink megzavarodnak és összekuszálódnak, s mohóság, féltékenység, szomorúság és kétségbeesés vesz erőt rajtunk.

Színe: zöld, részben arany és rózsaszín is

Helye: A szív magasságában, a mellkas közepén található. (szegycsont).

Mantrája: Jam (jangnak ejtve)

Hanzója: „F” hang

Nevének jelentése: töretlen, örökké megújuló

Megerősítése: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.

Tanulási feladatai: szolgálat és az együttérzés

Ezen csatornán keresztül történik minden megélésünk elfogadása, az odaadás, a feltétel nélküli szeretet érzése.

Fő témái: Megbocsátás, Megnyílás, Szeretet

Eleme: levegő A levegő szétterjed és energetizál.

Érzékszerve: tapintás, érintés

Szimbolikája: hatágú Dávid csillag.

Hozzá kapcsolódó életkor: 21-28, 70-77-ig.

Alapelv: az odaadás. Engedjük, hogy életünket a szeretet irányítsa!

Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, szív, vér, mellkas, a tüdő alsó része, nyelőcső, bőr, felső hát, vállak, kezek, mellkas, véráramkör, vérnyomás, bolygóideg, keringési rendszer, csecsemőmirigy (belső elválasztású mirigye)

Dolga: önelfogadás

Hozzárendelt mirigy: csecsemőmirigy (thymus).

Kristályterápia: Turmalin (nem fekete), Zöld jáde, Smaragd, Rózsakvarc

Aromaterápia: Jázmin, Majoranna, Mandarin, Ylang-ylang, Rózsa,

Gyógyító köve: borostyán

Serkentő gyógynövénye: zsálya, gyömbér.

Polaritása: női, hangulata a melankolikus.

Az anyag és a szellem világa közötti híd. A Szív-csakra felelős a szeretet-érzésért.

Állatszimbóluma: őz, antilop, amely körültekintésre és éberségre int bennünket.

Istensége: Shiva és Párvati, akik a szívközpontban összetalálkozó és harmonikusan együttműködő tudatot és természetet személyesítik meg.

A tudati lélek korában élő ember napi teendői közé sorolható, hogy a szívcsakráján dolgozzon. Amennyiben a szívcsakra nyitott, úgy a teljes csakrarendszer is nyitottá válik! Ez egy spirális folyamat, mely egy energia segítségével a 4-es csakrából kiindulva nyitja meg sorrendben a 3-as, 5-ös, 2-es, 6-os, majd az 1-es és végül a 7-es csakrákat.

 

Ennek a szintnek az elérése azonban nem megy egyik napról a másikra, sőt néha egy élet is kevés hozzá, így nem árt minél hamarabb neki kezdeni.

Ahogy az embernek, úgy a Földnek is vannak energia központjai. A Föld szívcsakrája Magyarországon található a Pilisben, egész pontosan Dobogókőn

 

 

“A tibeti szemlélet és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli. Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az emberi testben, de például a Földgolyón is számon tartja. A hagyomány szerint a Föld szívcsakrája Magyarország területén, pontosabban a Pilisben van.” (Dalai Láma)

 

A magyar nép tehát a Föld szívcsakrájának őrzője és feladata, hogy saját központi csakrájának megnyitásával, segítse a Föld ezen csakráját! A világon található hét csakra őrző nép közül, az egyik a magyar! A magyar nép (kellene, hogy legyen ) a szeretet (mint a legfontosabb szívcsakra erény) népe!

 

A szívcsakra zavarára visszavezethető betegségek és problémák:

Allergia, Asztma:A szívcsakra témáját kiegészíti a torokcsakráé is.

Csalánkiütés: A szívcsakra témáját a szexcsakra témája egészíti ki.

Ekcéma: A szívcsakra témáját a szexcsakra témája is kiegészíti, amely gyakran jelentkezik bőrbetegségekben. Az ekcéma ugyanis nem teszi vonzóvá az érintettet.

Szénanátha: Bár elsősorban a szívcsakrával függ össze, mégis gyakran érinti a homlokcsakra témáját is.

Autoimmun betegségek, Immungyengeség, Aids,

Rák: A rák gyakran egyszerre érinti a köldök- és a szívcsakrát.

Fertőzések, Szívpanaszok,Vérkeringési problémák.

 

 

 

 

 

V. TOROKCSAKRA Vishuddhi csakra – Torokközpont

visha = méreg, tisztátalanság shuddhi = tisztítás

 

 

 

Ez a csakra a kiindulópontja az udána pránának, amelynek az az egyik funkciója, hogy a légzés során megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól. A csakra elnevezése is innen származik. Nem csupán testi síkon fejt ki tisztító hatást, hanem segít a pszichét és az elmét is megtisztítani. Minden probléma, amelyet elfojtunk, minden kellemetlen élmény, amelyet az életünk folyamán „lenyeltünk”, továbbélnek a tudatalattinkban mindaddig, amíg egyszer szembe nem nézünk velük, mert csak így, bölcsen szembesülve tudjuk feldolgozni vagy megtisztítani őket.

Színe: kék, világoskék, türkizkék,

Helye: A torok magasságában található a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, a mellcsonttal találkozik.

Félistenek, titánok, művészek, tanítók, tudósok köre.

Nevének jelentése: tiszta

Mantrája: ham (hangnak ejtve)

Hangzója: G hang

Megerősítései: Hitelesen fejezem ki magamat, Őszintén fejezem ki magamat.

Elem: hang

Érzékszerve: fül

Tanulási feladatai: Az őszinte kommunikáció, valamint az érzés és a gondolkozás összekötése.

Istensége: Brahmá, a teremtő, a tudat megtestesítője. Amikor a tudatunk a meditáció során feloldódik az ákáshában, elnyerjük a tudást és bölcsességet.

Ennek szimbólumaként a vishuddhi csakra képében egy fehér elefánt áll és a holdat is megtaláljuk benne, ami itt az elme szimbóluma.

Hormonrednszeri kapcsolat:pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Szervi befolyás: gége, nyak, állkapocs, tarkó, hörgők, száj, légzőrendszer, váll, karok, kezek, immunrendszer, anyagcsere.

Zenéje:meditációs, szakrális zene

Eleme:éter

Életkora: 28-35 év

Bolygója:Jupiter

Állata: Páva

A vishuddhi csakra a határtalan boldogság és korlátlan szabadság érzését közvetíti, s képességeink is szabadon kibontakozhatnak rajta keresztül.

Jó beszéd- és énekhang, szónoki tehetség, kiegyensúlyozott gondolat- és érzésvilág jellemzi lelki fejlődésünk eme szintjét.

A csakra ugyanakkor kellemetlenségeket is okozhat, ha még nem jutottunk el a fejlődésnek erre a szintjére. A csakrában keletkező blokádok félelemérzéshez, gátlásossághoz, szorongáshoz, bezártság érzethez, pajzsmirigy- és torokbántalmakhoz, nem szervi eredetű nyelési problémákhoz, beszédzavarokhoz, idegességhez, lámpalázhoz vezethetnek. A vishuddhi csakrát jelképező lótusznak tizenhat szirma van. Az egyik értelmezés szerint a levelek az ember által kifejleszthető tizenhat képességet („kla”-k) szimbolizálják. A tizenhatos szám ugyanakkor a szanszkrit ábécé tizenhat hangzójával is összefüggésbe hozható, hiszen a vishuddhi csakra a hang központja. Itt fejleszthető ki a „vák siddhi”, vagyis az a különleges, rendkívüli képesség, hogy a kimondott szavak valósággá, illetve valóra váljanak.

A szellemi szféra kapujaként szolgál, a lét finomabb síkja felé vezető utat nyitja meg. A torok csakra tizenhat szirmú lótuszvirága a nyaki csigolyából indul ki s a gége alatt előrefelé bontja ki világoskék szirmait. Finom energiával látja el a kezet, nyakat, tarkót, állkapocs területét, fület, hangképző szerveket, gégét, légcsövet, hörgőt és a tüdő felső tájékát. A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigyre hat. A csakrában fellépő zavart az említett testrészek betegsége jellemzi.

A torokcsakra zavarára visszavezethető betegségek és problémák:

Asztma, bronchitis, fülproblémák, fülcsengés, fülzúgás,  köhögés, Légzési nehézségek, Mandulagyulladás, Megfázás, Nyakfájdalmak, Nyelvproblémák, Pajzsmirigy problémák, Rekedtség, Sclerosis multiplex, Szájbetegségek, Szájszag, Torokfájás, Tüdőproblémák.

 

VI. Harmadik szem vagy Agna csakra „szemöldökközpont”

 

 

 

Helye: Az ágjá csakra a homlok közepén, a két szemöldök között található, ezért „harmadik szem”-nek vagy „szemöldökközpontnak” is szokták nevezni.

Az ágjá csakrában fut össze a három fő energiapálya (nádi): az idá ( hold-nádi), a pingalá (nap-nádi) és a sushumná (központi nádi). Ha e pályák energiája az ágjá csakrában egyesülve még feljebb emelkedik, elérjük a szamádhit, a Legfelsőbb Tudatállapotot.

A harmadik a világosság, tisztánlátás (tudás, fény, tisztaság) a bölcsesség központja az intuíció és a hatodik érzék szerve. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyszerű ötletünk támad, és védve érezzük magunkat. Ilyenkor a belső látásunk és érzékelésünk működik, amely itt indul be és a koronacsakrában teljesedik ki. Határt képez az emberi és az isteni tudat között. A prána uralma (légzés és szellem) szamádhi állapot amelyben az időhatárok eltűnnek. Istenek, szellemi tanítók, próféták, mesterek köre.

Színe: indigókék vagy ibolya

Nevének jelentése: tekintély, korlátlan hatalom

Mantrája: Om, vagy ksham (ksem ejtve)

Hangja: Á hang

Megerősítései: Én vagyok, felelős vagyok az életemért.

Zenéje:New Age. kozmikus hangok

Állata: Hattyú

Bolygója:Hold

Tanulási feladata: Vállalni a felelősséget saját magunkért, önmegismerés.

Fő témája: Mi az élet feladatom? Kövesd az intuíciódat, az megmutatja, mit kell tenned.

Ha kétszer kapod ugyan azt az üzenetet, akkor cselekedj ennek megfelelően. Irányítja a nevetést, ezért legnagyobb feladata: hogy tudjunk nevetni önmagunkon.

Testi szerve: alsó agyi részek – arc, szem, fül, orr, kisagy, központi idegrendszer, agyalapi mirigy (hipofízis). Ha zavar van a működésében, ezek betegsége jelzi.

Érzékszerv: látás

Mentális funkciók: önfegyelem, ítélethozatal, intuíció, telepatikus önkifejezés, vizualizáció

Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó mentál, megismerés, szellemi energia, tisztánlátás, intellektus, emlékezet, szellemi akarat, intuíció, imagináció, szellemi gyógyítás, holisztikus szemlélet.

Kristályterápia: Hegyi kristály, szodalit, lápis lazuli

Aromaterápia: Mentha, Jázmin, Fenyő

Hormonrendszeri kapcsolat: agyalapi mirigy (hipofízis)

Hozzárendelt hormon: vasopressin.

Serkentő gyógynövénye: menta, jázmin, levendula.

Elem: fény

A homlokcsakra zavarára visszavezethető betegségek és problémák:

Fejfájás, Látászavarok, Kötőhártya gyulladás, Kancsalság, Zöldhályog, Szürkehályog,Migrén, Nátha, tüsszentés.

Melléküreg-problémák: Ilyenkor a fejet kell megtisztítani. Ehhez tartozik az is, hogy sírással tisztítsuk meg érzelmeinket. Tisztának és üresnek kell lennünk, hogy új célokat tűzhessünk ki magunk elé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VII. Korona csakra Szahaszrára csakra – Fejtetőközpont

szahaszrára = ezernyi, végtelen

 

 

 

A szahaszrára csakra a fejtetőn található. Az „ezerszirmú lótusz”, a „Brahmarandhra” (Istenhez vezető kapu) vagy a „milliónyi sugár központja” elnevezéssel is szokták illetni, mert fénye a napsugárzáshoz hasonlítható.

A Nap fényével semmilyen fényforrás nem vetekedhet, mint ahogy minden más csakra energiáját és kisugárzását elhalványítja a szahaszrára csakra ragyogása.

A szahaszrára csakrában fontos erő lakozik: a medhá shakti. Ez egy hormon, amely az agyi funkciókat, tehát az emlékezetet, az összpontosítást és a felfogóképességet befolyásolja.

Az összes nádi energiája ebben a központban fut össze, mint ahogy a tengerbe is ezernyi folyó torkollik. Ez Shiva, a Legfelsőbb Önvaló székhelye.

Színe: fehér vagy a szivárvány színei is

Szimbóluma: az ezerszirmú lótuszvirág.

Alapelv: a tiszta lét.

Mantrája: Om, om mani padme hum

Hangja:”H” hang

„Zenéje”:csend

Megerősítése: Legyen meg a te akaratod

Jellemzői: Univerzális tudat, Fény, Emelkedett (isteni) tudatú ember

Hozzárendelt mirigy: tobozmirigy (epiphizis). A tobozmirigy funkciója nem egyértelműen tisztázott tudományosan. A legvalószínűbb, hogy az egész szervezetre hatással van.

Hormonja: melatoin

Testi szerve: felső agyi részek. Idegrendszerünk és a nagyagy, valamint a koponyalemezek, a tobozmirigy és a kutacs kapcsolhatók hozzá.

Érzékelése: nem tarozik hozzá érzékelés, a magasabb rendű világokkal van kapcsolata

Polaritása: egyszerre női és férfi is

Temperamentuma: mester

Szimbolikája: Túl van a szimbolikán

Archetipikus képe: már nincs képe

Istene/Istennője: nincs, a dualitás itt már feloldódott

Tarot megfelelői: a Nap, a Mindenség, a feltámadás,

Kövei: hegyikristály, ametiszt

Illóolaja: lótusz

 

A korona-csakra a legmagasabb tudati szintet szimbolizálja, azt a képességünket, hogy a spiritualitást fizikai életünk részéve tegyük. Az ima csakrájának is nevezhetnénk, ugyanakkor az “isteni kegyelem kimeríthetetlen bankszámlájának”, amely jóindulatú gondolatokon, cselekedeteken keresztül, a hit és az ima ereje révén töltünk fel.

A koronacsakra zavarára visszavezethető problémák:

Alzheimer-kór, Dementia: Elmegyengeség, időskori elbutulás, Depresszió:

Epilepszia, Öngyilkossági kísérlet, Skizofrénia.

 

 

Írj üzenetet!